LinkedIn

 

Július 8.-án az EU tagállamai hivatalosan is jóváhagyták azon közlekedési projekteket, melyek 6,8 milliárd eurót kapnak az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz alapjából (CEF). A tagországok azon felhasználói, akik jogosultak a Kohéziós Alap forrásait használni a projektjeik finanszírozásához 85%-os támogatást kapnak.

A 427 projekt javaslatból 195 lett kiválasztva, melyek jelentősen hozzájárulnak a közlekedés digitalizációjához és karbonmentesítéséhez. Ezek közé a sikeres projektek közé bekerült az OLTIS Group „TAF és TSI bevezetése a magán vasútvállalatoknál“ 1,1 mil. EUR költségvetésű projektje is, melynek keretében a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában a 2017 – 2019 években tíz vasúti teherközlekedési szállítónál kerül sor a bevezetésre.

A projekt az adatcsere normák fejlesztésére és bevezetésére irányul, összhangban a rendelettel telematikás alkalmazásokról a rendszerek interoperabilitásának (átjárhatóságának) műszaki specifikációival (TSI TAF) azokban az információs rendszerekben, melyeket a vasúti szállítók tervezésre és tevékenységük operatív biztosítására használnak. A TAF TSI megköveteli, hogy a jelenlegi funkciók ki legyenek bővítve a pályavasutakkal, az együttműködő vasútvállalatokkal és a kocsik fenntartóival való kommunikációval.

A projekt célkitűzése segíteni azoknak a magánszállítóknak, akik eddig nem használtak komplex rendszereket, melyeket a nagy vagy a nemzeti szállítók működtetnek, de a megkövetelt funkciókkal járó feltételeket most teljesíteniük kell. A projekt lehetővé teszi ezeknek a magán vasútvállalatoknak a teljes interoperabilitás elérését kevesebb költséggel, de ugyanolyan komplex megoldással, amit a nagy nemzeti szállítók használnak.