LinkedIn

Vasúti közlekedés lengyel, cseh és szlovák szemszögből és az Intermodális fórum – a vasúti, tengeri és közúti szállítást összekötő közlekedés aktuális helyzete és jövője. A szállításra tekintés a tengeri és belvízi terminálok szemszögéből, valamint a bonyolult műszaki, irányítási, informatikai megoldásokra szinte minden közlekedési módot összekapcsolva. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik az idei, már tizenegyedik alkalommal megrendezett „Vasúti rendszerek / Intermodális fórum“ konferencia, amelyre március 2. és 4. között került sor Wiślában.

Ez egy olyan esemény, ami a szállítási és logisztikai rendszerek, a vasúti szállítás, logisztika területén dolgozó lengyelországi, csehországi és szlovákiai szakemberek szakmai naptárában szerepel mint találkozó. A konferencia szervezője az Oltis Polska és a Prví signální vállalatok, társszervezői pedig a Fundacia proKolej és az IntermodalNews.

A konferencia első napján a hivatalos megnyitót követően a konferencia plenáris része a „Vasút a klímáért – klíma a vasútért“ ismertetővel kezdődött, melyet Dr. Jakub Majewski a Fundacji ProKolej elnöke tartott. Ezt követően a „Szállítás a Green Deal korszakban – esélyek és fenyegetések – veszélyesség“ című vitára került sor, melyet Marek Tarczyński, a Lengyel Közlekedési és Logisztikai Kamara – Izby Transportu i Logistyki – moderált.

Ezután a találkozó két részre volt bontva: a vasúti szállítás részre (XI. Vasúti rendszerek konferencia), melyen a vasúti közlekedés előtt álló infrastrukturális kihívások kerültek terítékre és az intermodális közlekedésre (II. Intermodális fórum), melynek keretében a konferencia a hazai és európai intermodális szállítás eszközeire és problémáira összpontosított.

A következő napon a vasúti közlekedés blokkban a vele kapcsolatos finanszírozási és versenyképességi kérdések és feladatok, az intermodális blokkban pedig a tengeri kikötők, mint a logisztikai láncok kulcsfontosságú, intermodális láncszemei voltak megvitatva. A vasúti közlekedéssel foglalkozó szekció következő fordulójában a konferencia a vasútközlekedéssel kapcsolatos innováció és beruházás gyakorlati szempontjaira, valamint a vasúti rendszerek biztonságára és ellenálló képességére fókuszált. Az intermodális részben a viták során az ellátási láncok geopolitikai és piaci viszonyairól esett szó, ami különösen is aktuális jelentőségű volt mivel a konferencia Oroszország Ukrajna elleni agressziójának kezdetén zajlott. A következő megbeszélésen az innováció és a digitalizáció témája a kiegyensúlyozott áruszállítás versenyképességének összefüggésében került megközelítésre.

A konferenciát egy összefoglaló – összegző beszélgetés zárta ezzel a címmel: „Mobilitási csomag, korlátozások környezetvédelmi, geopolitikai okokból – kihívások a szállítási és logisztikai rendszerekre “.

Mint minden évben, a konferencia részvételi díjaiból befolyt összeg egy részét a lengyelországi SOS Gyermekfalvak Szövetségének – a Szindbádnak, az Utroni átmeneti lakóháznak, valamint az Ukrajnából érkező gyerekek támogatására utaltuk. Az összeg egy része Terezka, agybénulásban szenvedő lány és egy nagyon ritka genetikai betegségben, a DDX3X szindrómában – Down szindrómában szenvedő Helenka rehabilitációjára lett felajánlva.

Köszönjük, hogy velünk együtt voltak és tisztelettel meghívjuk a következő, 12-ik konferenciára.

További információkért kérjük látogassa meg a konferencia weboldalunkat.

A konferencia szervezői SK|FI 22