LinkedIn

2016 január 20.-án az OLTIS Group vendégül látta a CAPACITY4RAIL kutatási projekt partnereit Prágában. Az egynapos tárgyalás céljául tűzte ki megvitatni a feladatokat és az SP4 vasúti infrastruktúra korszerű monitorozásáról szóló alprojekt céljait.

A projektben 6 európai ország kutatói vesznek részt, akik a Vasúti infrastruktúra kezelőség (SŽDC) üléstermében tanácskoztak. A résztvevő partnerek ezekből a szervezetekből voltak: Deutsche Bahn, Trafikverket, ACCIONA Infraestructuras, Infraestruturas de Portugal, CEMOSA, Adevice Solutions, University of Birmingham, Uppsala Universitet, Universidade do Porto és OLTIS Group. További két partner, az ANSALDO STS és a Chalmers University of Technology Foundation videókonferencia segítségével vett részt online a tanácskozáson.

A CAPACITY4RAIL projekt az utolsó, a 6.-ik a 7.-ik EU Kutatási Keretprogram részeiből. A projekt költségvetése 20 millió EUR, 46 partner vesz benne részt 13 európai országból és Törökországból.  A konzorcium jól kiegyensúlyozott a vasútágazati tevékenységek között (beleértve olyan partnereket, mint az UIC, UNIFE, SNCF, Trafikverket, DB, Network Rail) és támogatva van kutatási szervezettől és egyetemektől. A projekt fő célja javaslattevés a vasútrendszer kapacitásnövelésére, elérhetőségére és teljesítményére nagyléptékű változásokon keresztül.

A CAPACITY4RAIL célja előkészíteni az utat a jövő vasútrendszeréhez, ami koherens, demonstratív, innovatív és fenntartható megoldásokat kínál az alábbiakhoz:

  • Track Design: transzverzális hozzáférés az infrastruktúra-megoldásokhoz a konvencionális vegyes forgalomra és nagyon magas sebességre, integrált monitorozás és ellátás, csökkentett karbantartás és új koncepciójú magas szinten megbízható váltók és kereszteződések.
  • Teherforgalom: hosszabb vonatok, kisebb terhelés, automatikus kocsikapcsolók, javított fékezés, modern, automatizált, intelligens és teljesen integrált rendszer a hatékony, megbízható és nyereséges teherforgalomra.
  • Üzem és kapacitás: forgalmi kapacitás kiszámítása teher és személyforgalomra, modellek és szimulátorok a tervezéshez: kapacitás, forgalom-áramlás, meghibásodásokkal szembeni ellenállóképesség, helyreállóképesség üzemzavar után, számítógépes információ feldolgozás ügyfeleknek és szállítóknak bármikor reális időben.
  • Fejlett monitoring: fejlett technológiák integrálása a tervezési, követési és kivitelezési folyamatban, az infrastruktúra könnyebb monitorozására (önellenőrző) alacsony költségekkel és kis hatással a kontrollra.

A CAPACITY4RAIL projekt középpontjában a rendszer elemzés és szisztematikus megközelítés áll a vasúti kérdéskörhöz és annak szükségleteihez 2030-2050-ig kihatóan. Ez az egyik a SHIFT2RAIL jelentős kezdő paramétereiből. A C4R projekt 5 alprojektre van osztva (SP-subproject).

Az SP4 alprojekt a fejlett monitorozással foglalkozik. Az SP4 célja kifejleszteni új koncepciókat a vasúti strukturális és működési monitorozásra, hogy javuljun a pálya hozzáférhetősége, kombinációban az automatikus karbantartással és a pálya gyors ellenőrzésére valamint a természeti katasztrófák utáni helyreállításhoz használt komponensek előrelátható életciklusával és a vonatforgalom operatív követésének és helyzetmeghatározásának támogatására.

 

02_Foto-C4R-jednání-3     02_Foto-C4R-jednání-2

02_Foto-C4R-řídící-středisko