LinkedIn

A 12.-ik alkalommal megrendezett VASÚTI  SYSTEMY KOLEJOWE / FORUM INTERMODALNE konferencián a lengyelországi Wisłában 2023. március 1. és 3. között megvitattuk a hazai és globális vasúti és intermodális szállítási piacok jelenlegi helyzetét, elemeztük az iparág legújabb trendjeit, valamint azokat a fejleményeket, amelyek hamarosan megváltoztathatják a játékszabályokat.

Az OLTIS Polska által a První signálníval, valamint a Fundacja ProKolej és az IntermodalNews társszervezőkkel hagyományos együttműködve szervezett konferencia rendszeresen szerepel a lengyelországi, csehországi és szlovákiai vasúti szállítási, szállítási és logisztikai szakemberek naptárában. A mozgalmas program összesen 240 résztvevőt vonzott.

A konferencia hivatalos megnyitója után a konferencia a „Központi kommunikációs port – vízió vagy valóság” című előadással kezdődött, amelyet Marcel Klinowski, a befektetési környezetért folytatott tevékenységek koordinátora, a Központi kommunikációs portért felelős kormánybiztos (CPK) tanácsadó csoportjának tagja mutatott be. Ezt követte a „Közép- és Kelet-Európa közlekedési összeköttetéseinek új irányai” című vita, amelyet Dr. Jakub Majewski, a Fundacji ProKolej elnöke moderált.

Ezt követően a találkozó a XII. Vasúti rendszerek konferenciára, melynek keretében megvitatásra kerültek a vasúti és intermodális közlekedés előtt álló beruházási kihívások és a III. Intermodális fórumra osztódott szét. Ezen találkozó középpontjában az intermodális közlekedés fejlesztésének perspektívái és eszközei álltak, mint a gazdaság zöld átalakításának része.

Másnap a vasúti közlekedés blokkjában a közlekedési piac jogi és technológiai vonatkozásaival kapcsolatos témák kerültek terítékre. Az intermodális blokkban a tengeri kikötők, mint az intermodális logisztikai láncok kulcsfontosságú láncszemei kerültek megvitatásra. Ebben a részben a konferencia a vasúti közlekedéssel kapcsolatos innováció és beruházások gyakorlati szempontjaira, valamint a vasúti rendszerek biztonságára és ellenálló képességére összpontosított. Az intermodális részben folytatott viták során széles körben megvitatták az ellátási láncok geopolitikai és piaci feltételeit, különös tekintettel az orosz-ukrán konfliktus egész éves tapasztalataira. A konferencia az „Idő az ügyfeleknek Közép és Kelet-Európában: A vasúti és intermodális közlekedés bővítésében rejlő lehetőségek“ beszélgetéssel zárult.

Mint minden évben, a konferencia díjaiból befolyt összeg egy részét a lengyelországi SOS Gyermekfalu Egyesületnek – „Szindbád”, családi ház ideiglenes lakóhely Ustrońban adományozták. A pénz egy részét egy nagyon ritka genetikai betegségben, DDX3X szindrómában szenvedő Helenka rehabilitációjára lett fordítva.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei „Systemy kolejowe / Forum Intermodalne” konferenciát nagyon sikeresnek értékelhetjük. Mindenképpen motivációt jelent a tovább következő folytatás előkészítéséhez.