LinkedIn

A nagy mennyiségű pénzügyi és egyéb adatok analitikai feldolgozására a NEWSPED adattárához új alkalmazás lett létrehozva. Az adattár olyan módon dolgozik, hogy pl. éjszaka, amikor a rendszer nincs leterhelve, a NEWSPED aktuális adataiból alapokat készít a későbbi megjelenítéshez. Ezek az előkészített alapok lehetővé teszik nagymennyiségű adathalmazoknál is az információk megjelenítését az adattár egyes nézeteiben néhány másodpercen belül. Az információk megjelenése megfelel a feldolgozás pillanatának. Az adatraktár tehát megfelelő nagytömegű adat, pl. szállítási mennyiségek, beszállítói és vásárlói árjegyzékek vagy az elmúlt időszak szállításai nyereségességének menedzseri szintű analíziséhez.

Maga az információ megjelenítés felhasználói nézőpontból hasonló a kontingens táblákhoz. A felhasználónak lehetősége van az értékadatok (tények) megjelenítésére, viszonyítva az egyes csoportokhoz (dimenziók) való tartozásuk szerint. A tények bármilyen értékű mennyiségek lehetnek, pl. szállított áru mennyisége, közlekedési eszközök száma, költségek, stb. A dimenziók alatt olyan csoportok értendők, melyekre ezek a tények vonatkoznak, pl. üzleti eset, küldemény, számla, stb. A felhasználón múlik, milyen tényeket és ezeket milyen dimenziók alapján szeretne megjeleníteni.

Jelenleg az adatraktár három alap nézetet tartalmaz: mennyiségi – a járművek által szállított áru mennyisége; pénzügyi – beszállítói és vásárlói árjegyzékek eredeti pénznemben és átszámítva egy kiválasztott pénznemre; és nyereségesség – a járművek által szállított áru mennyisége és a beszállítói és vásárlói árak az egyes küldeményekhez viszonyítva.